ΒΑΛΤΕ ΧΡΩΜΑΤΑ

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τη φύτευση! Ορισμένοι αρχίζουν να φυτεύουν μικρούς βολβούς λουλουδιών το φθινόπωρο, ενώ άλλοι ξεκινούν όταν εμφανίζονται οι πρώτες ήπιες θερμοκρασίες της άνοιξης και επιθυμούν να κάνουν το μπαλκόνι τους πιο όμορφο! Αλλά ακόμα και όσοι δεν είναι τόσο ικανοί κηπουροί μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης, γιατί στα φυτώρια υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχα και ήδη ανθισμένα φυτά που πρέπει μόνο να μεταφυτευτούν σε γλάστρες. Με αυτόν τον τρόπο, το μπαλκόνι μπορεί να μετατραπεί στον δικό σας μικρό πράσινο παράδεισο χωρίς πολλή προσπάθεια.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Γλάστρες και κασπό σε φωτεινά χρώματα της Άνοιξης, φέρνουν μια ανάσα καθαρού αέρα στο διαμέρισμα, στο μπαλκόνι ή στη βεράντα! Η προετοιμασία: Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένα μπαλκόνια δεν υπάρχει πολύς χώρος για να δημιουργήσετε, αλλά τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν στις νέες τους γλάστρες μέσα στο διαμέρισμα. Πριν ξεκινήσετε τη φύτευση ή μεταφύτευση, καλύψτε το πάτωμα με ένα προστατευτικό, μια κουβέρτα ή απλά με εφημερίδα. Ποια φυτά; Τα κλασικά φυτά μπαλκονιών, όπως τα νυχτολούλουδα ή τα βολβοειδή φυτά, όπως οι υάκινθοι και οι νάρκισσοι, φροντίζονται εύκολα και εντυπωσιάζουν με την πολύχρωμη εμφάνισή τους. Είτε σε ατομικές γλάστρες στο δάπεδο είτε σε ένα κρεμαστό καλάθι ή σε μία επιμήκη ζαρτινιέρα στα κάγκελα του μπαλκονιού! Όσο τα λουλούδια δεν είναι απευθείας στον ήλιο αλλά βρίσκονται σε μια μικρή σκιά και τα φυσάει μια ελαφριά αύρα από καιρό σε καιρό, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Για τα ηλιόλουστα μπαλκόνια, είναι κατάλληλη η αρωματική λεβάντα, αειθαλή φυτά όπως πυξάρι, πλούσιες ορτανσίες ή βότανα κουζίνας όπως δεντρολίβανο, βασιλικός και θυμάρι. Εάν η κηπουρική δεν είναι το δυνατό σας σημείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά λουλούδια εδώ και εκεί. Ποιες γλάστρες; Οι πολύχρωμες γλάστρες ψευδαργύρου σας ανεβάζουν την καλή διάθεση και αψηφούν τον άστατο καιρό του Απριλίου. Τα κασπό και οι γλάστρες δεν σκουριάζουν κι έτσι διατηρούν το όμορφο χρώμα τους ακόμη και στον άνεμο και τη βροχή. Με μια αποσπώμενη λαβή, τα δοχεία μπορούν να τοποθετηθούν ή να κρεμαστούν πολύ εύκολα.

 

ΒΗΜΑ 1: ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ Χαλαρώστε πολύ προσεκτικά τις μπάλες ρίζας! Με αυτόν τον τρόπο τα φυτά θα αναπτυχθούν καλύτερα! Πριν τραβήξετε το φυτό από το πλαστικό δοχείο, ελέγξτε αν οι ρίζες έχουν ήδη περάσει από τις οπές εξαερισμού. Εάν συμβαίνει αυτό, χαλαρώστε προσεκτικά τις ρίζες ώστε να μην σπάσουν, με τα δάχτυλά σας. Από τη μία πλευρά, αυτό επιτρέπει λίγο καθαρό αέρα να φτάσει στο φυτό και από την άλλη, οι τρυφερές ρίζες εξαπλώνονται πιο γρήγορα στο νέο έδαφος.

ΒΗΜΑ 2: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕ ΧΩΜΑ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ Το φρέσκο χώμα με πολλά θρεπτικά συστατικά παρέχει στα φυτά τη βέλτιστη φροντίδα! Πρώτα, βάλτε λίγο φρέσκο χώμα στη γλάστρα και μόνο τότε τοποθετείστε το λουλούδι. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρίζες δεν χτυπούν το έδαφος και έχουν ένα μαλακό και θρεπτικό υπέδαφος. Η ποσότητα του χώματος που απαιτείται εξαρτάται από το ύψος της γλάστρας. Θα πρέπει ωστόσο να είναι αρκετό ώστε το φυτό να μην κάθεται πολύ βαθιά στην γλάστρα και τα λουλούδια και τα φύλλα του να μπορούν να απλωθούν. Συμβουλή: Στα έτοιμα μείγματα από χώμα που υπάρχουν στο εμπόριο, υπάρχουν ήδη πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο χώμα. Έτσι τα φυτά έχουν όλα όσα χρειάζονται και συχνά δεν είναι αναγκαία η προσθήκη λιπάσματος!

ΒΗΜΑ 3: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΩΜΑΤΟΣ Πιέστε ελαφρά το χώμα προς τα κάτω, ώστε τα φυτά να παραμείνουν σταθερά! Συμπληρώστε χώμα πάνω από το φυτό έτσι ώστε να τροφοδοτείται από όλες τις πλευρές και από πάνω. Στην περίπτωση των υάκινθων ή των νάρκισσων, ωστόσο, οι βολβοί δεν πρέπει να καλύπτονται πλήρως αλλά να μένει ο μισός βολβός ελεύθερος από χώμα. Πιέστε ελαφρά με τα δάχτυλα, ώστε τα φυτά και τα λουλούδια να έχουν ασφαλή βάση και να μην κρεμούν και να λυγίζουν ακόμη και σε άνεμο.

ΒΗΜΑ 4: ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ Ποτίζουμε τα φυτά μόλις στεγνώσει το πάνω μέρος! Είτε λουλούδια μπαλκονιών είτε βότανα κουζίνας! Όταν τα φυτά βρίσκονται στις γλάστρες τους, χρησιμοποιείται το ποτιστήρι. Με την απαλή ροή του, διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη της γλάστρας λαμβάνουν ομοιόμορφη ποσότητα νερού και ότι τα λουλούδια δεν "πνίγονται". Μια τρύπα στο κάτω μέρος της γλάστρας επιτρέπει στο νερό να αποστραγγιστεί, έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερχείλιση. Με γλάστρες χωρίς τρύπα, επομένως, φροντίστε να μην ποτίζετε πάρα πολύ και πολύ συχνά, αλλά μόνο τόσο ώστε το έδαφος να είναι επαρκώς υγρό. Συμβουλή: Ποτίστε τον βασιλικό από κάτω και ψεκάστε με φρέσκο νερό το δεντρολίβανο σε τακτά χρονικά διαστήματα.