ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓA ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ!

Τα πασχαλινά γλυκά, τα μπισκότα κτλ. γίνονται εύκολα χωρίς αυγά και βούτυρο.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Για το πασχαλινό brunch, σας έχουμε δύο γλυκές συνταγές, χωρίς αβγά και πραγματικά εύκολες στην προετοιμασία.

Κλασικό νηστίσιμο: Το  πασχαλινό τσουρέκι μπορεί να έχει εξίσου υπέροχη γεύση με φυτικό γάλα και μαργαρίνη.

 

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Μμμ, πεντανόστιμο! Ειδικά όταν η πασχαλινή πλεξούδα είναι ακόμα ζεστή και το βούτυρο λιώνει σιγά σιγά από πάνω. Είτε με μαρμελάδα είτε σκέτο, το πασχαλινό κλασικό τσουρέκι ταιριάζει με πρωινό, brunch και με τον απογευματινό σας καφέ. Βιαστείτε να πάρετε άλλο ένα κομμάτι, γιατί το αφράτο τσουρέκι θα τελειώσει σε χρόνο μηδέν.

Συνταγή:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι σίτου
  • 250 ml φυτικό γάλα
  • 75 γρ μαργαρίνη
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ζάχαρη κρυσταλλική ή αμύγδαλα σε νιφάδες για διακόσμηση

 

Ώρα για ψήσιμο! Ανακατεύουμε τα υλικά ( έχουμε λιώσει σιγά σιγά τη μαργαρίνη μέχρι να ρευστοποιηθεί) και ζυμώνουμε καλά για πέντε λεπτά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σταφίδες ή φρέσκο ​​ξύσμα λεμονιού για να δώσετε στην πλεξούδα ακόμα περισσότερη ένταση στη γεύση.

Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 1-2 ώρες ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια ζυμώνεται ξανά. Μια μικρή συμβουλή: Επειδή η ζύμη τείνει να κολλάει στα δάχτυλά σας, πασπαλίστε τα χέρια σας με μια πρέζα αλεύρι κατά διαστήματα πριν και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί, ζυμώνουμε και μετά πλέκουμε. Έχετε ήδη πλέξει? Τότε ήρθε η ώρα της διακόσμησης!

Από τη ζύμη σχηματίστε τρεις λωρίδες ίδιου μεγέθους και πλέξτε σε μια χοντρή πλεξούδα. Τα άκρα μπορούν να ενωθούν ελαφρώς για να δώσουν στη ζύμη το οβάλ σχήμα της. Δεδομένου ότι η ζύμη συνεχίζει να φουσκώνει στο φούρνο, δεν χρειάζεται να πλεκτεί με μεγάλη ακρίβεια. Το πραγματικά  χειροποίητο αποκτά τη γοητεία του όταν μπορείτε να δείτε ότι είναι σπιτικό.

Τέλος, αλείφουμε την έτοιμη πλεξούδα με νερό ή φυτικό γάλα και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με κρυσταλλική ζάχαρη ή αμύγδαλο σε νιφάδες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° πάνω και κάτω, τοποθετούμε το πασχαλινό τσουρέκι στο  ταψί σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Μετά αφήνουμε  να κρυώσει και η νόστιμη τραγανή πασχαλινή πλεξούδα είναι έτοιμη!


Η κρυσταλλική ζάχαρη δίνει στην πλεξούδα επιπλέον γλυκύτητα. Η πλεξούδα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι ακόμα ζεστή


Το αγαπημένο όλων!  Πολύχρωμα διακοσμημένα κουλουράκια σε σχήμα κοτοπουλάκι, αρνάκι και κουνελάκι  για το Πάσχα!

ΤΡΑΓΑΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ

Τα μπισκότα είναι πάντα μια καλή ιδέα και τα χαριτωμένα κουπ πατ μπισκότων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτιάξετε μικρές λιχουδιές. Όπως και με το πασχαλινό τσουρέκι έτσι και εμείς βασιζόμαστε σε μια παραλλαγή χωρίς αυγά. Και κατά τα άλλα δεν χρειάζεστε πολλά περισσότερα για τα μπισκότα:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΜΠΙΣΚΟΤΑ

  • 200 γραμμάρια αλεύρι σίτου
  • 125 γρ μαργαρίνη
  • 75 γραμμάρια ζάχαρη

Ζεσταίνουμε σιγά σιγά τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει ρευστή και χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει. Δώστε μια ωραία πινελιά στα μπισκότα με ξύσμα λεμονιού, βανίλια ή αλεσμένα φουντούκια, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα και μετά απλώνουμε την κρύα ζύμη σε καθαρή,  αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε με τον πλάστη. Κόψτε σε πασχαλινά σχέδια με τη βοήθεια κουπ πατ.  Βουτήξτε τα κουπ πατ στο αλεύρι πριν να κόψετε τη ζύμη, για να ξεκολλάνε εύκολα τα μπισκότα από τα καλούπια.

Απλώνουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω  κάτω για 10 λεπτά. Όταν τα μπισκότα έχουν κρυώσει αρκετά, μπορείτε να τα διακοσμήσετε όπως θέλετε. Καλό Πάσχα!