Natural Living: Το στυλ διακόσμησης με φυσικά υλικά

Κοντά στη φύση: Με το στυλ διαβίωσης "Natural Living", η αρμονία και η φυσικότητα παίρνουν θέση στο σπίτι σας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Το στυλ για ευχάριστη, συνειδητή διαβίωση στη φύση
Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Το Natural Living όμως, ελπίζουμε ότι ήρθε για να μείνει. Αυτή η τάση, με τη φυσικότητά της αποπνέει αρμονία και χαλάρωση όσο καμία άλλη και έτσι έχει θετική επίδραση στο σώμα και την ψυχή. Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με άλλα μοντέρνα στυλ, όπως το boho, το ethnic ή το urban jungle.

Παρακάτω θα σας δείξουμε ποια υλικά χρειάζεστε για να εφαρμόσετε το στυλ Natural Living ή Eco Chic στο σπίτι σας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Φυσικά υλικά, ζεστά και απαλά χρώματα: αυτή η αλληλεπίδραση είναι σχεδόν τόσο χαλαρωτική όσο ένας περίπατος στο δάσος ή σε λιβάδια και χωράφια. Τι περιμένετε;

Αγνή φύση: Τα πιο σημαντικά υλικά με μια ματιά

Ταξινόμηση, τακτοποίηση και αποθήκευση: Σε καλάθια από φυσικές ίνες, όπως π. χ. φύκι ή rattan όλα αυτά γίνονται μια όμορφη υπόθεση!

#1 Φυσικές ίνες:

Οι φυσικές ίνες είναι όλες οι ίνες φυσικής προέλευσης, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από φυτικές ή ζωικές πρώτες ύλες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και χωρίς χημική επεξεργασία, είτε πρόκειται για καλάθια από φύκι, είτε για χαλιά από κάνναβη ή για πιατάκια από γιούτα. Στην BUTLERS προτιμούμε να βασιζόμαστε στις φυσικές ίνες, επειδή είναι ανανεώσιμες, εξαιρετικά ανθεκτικές και ευέλικτες:

  • Φύκια: Τα αποξηραμένα φύκια χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην καλαθοπλεκτική. Τα καλάθια από φύκια είναι εξαιρετικά σταθερά και ανθεκτικά. Ακριβώς αυτό που περιμένετε από ένα ποιοτικό καλάθι!
  • Βαμβάκι: Σε μαξιλάρια, κουβέρτες, χαλιά και πετσέτες, το βαμβάκι χρησιμοποιείται όπου απαιτούνται μαλακά και ανθεκτικά υφάσματα.
  •  Κάνναβη, γιούτα και σιζάλ: Οι ίνες κάνναβης έχουν αποδειχθεί κλασικές στην παραγωγή ενδυμάτων και οικιακών υφασμάτων. Ενώ είχε φύγει λίγο από τη μόδα, σήμερα το χρήσιμο φυτό γιορτάζει την επιστροφή του. Ως ανθεκτικό, αντιστατικό, ανθεκτικό στην βρωμιά και επομένως εύκολο στη φροντίδα υλικό, είναι κατάλληλο για την παραγωγή χαλιών. Η γιούτα και το σιζάλ έχουν παρόμοιες ιδιότητες με την κάνναβη. Οι ίνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χαλιών, καθώς και για τσάντες και καλάθια.
  • Λινό: Η ομορφιά των ινών του λινού είναι ότι είναι ανθεκτικές, απωθούν τη βρωμιά, δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου χνούδια και έχουν υπέροχη γυαλάδα. Συνεπώς, τα λινά υφάσματα είναι ιδανικά για χρήση ως τραπεζομάντηλα, πετσέτες ή runner. Δυστυχώς όμως, τσαλακώνονται εύκολα.

# 2 Ξύλο

  • Το φυσικό στυλ διαβίωσης περιλαμβάνει επίσης αξεσουάρ (π. χ. διακοσμητικά πιάτα και μπολ) και έπιπλα (ιδίως έπιπλα κήπου) από ξύλο. Το ξύλο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό, χωρίς βερνίκια ή χρώματα, και να προέρχεται από δάση με βιώσιμη διαχείριση. Η σφραγίδα FSC® πιστοποιεί ότι το ξύλο φυτεύτηκε σε περιοχές καλλιέργειας με βιώσιμη διαχείριση και ότι δεν κόπηκε τροπικό δάσος γι' αυτό. Τα ελαφρά είδη ξύλου με εντυπωσιακή δομή, όπως η ταχύτατα ανανεώσιμη ακακία, ταιριάζουν ιδιαίτερα με το Natural Living.

 Συμβουλές για εξωτερική χρήση: το ξύλο ακακίας είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους λόγω των στιβαρών και σκληρών ιδιοτήτων του. Λακαρισμένα ή φυσικά: και τα δύο είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, ενώ τα λαδωμένα, φυσικά έπιπλα είναι ακόμη πιο ανθεκτικά. Όπως και να έχει, η φροντίδα είναι απαραίτητη. «Μια φορά το χρόνο, θα πρέπει να τρίβετε και να λαδώνετε τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου για να διατηρήσετε την ανθεκτικότητά τους. Έτσι θα τα απολαμβάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα», συνιστά η Ina Clermont, ειδικός επίπλων της BUTLERS.

Black beauty: Το μπαμπού δείχνει ωραίο και σε μαύρο χρώμα. Σταθερό και στιβαρό, το μπαμπού είναι πολύ ευέλικτο.

# 3 Μπαμπού

Είτε πρόκειται για έπιπλα κήπου είτε για φανάρια ή μαγειρικά σκεύη, το μπαμπού είναι μια ιδανική πρώτη ύλη από την οποία κατασκευάζονται έπιπλα, διακοσμητικά είδη, ακόμη και ποδήλατα. Είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και γρήγορα ανανεώσιμο και ως εκ τούτου πολύ δημοφιλές σε όλους τους τομείς.

Συμβουλή για χρήση σε εξωτερικούς χώρους: Τα έπιπλα μπαμπού είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, αλλά όχι αδιάβροχα. Επομένως, δεν πρέπει να εκθέτετε μόνιμα τα έπιπλα εξωτερικού χώρου στην υγρασία. Είναι καλύτερο να καλύπτετε τα έπιπλα το φθινόπωρο και το χειμώνα και να τα αποθηκεύετε στο γκαράζ ή σε υπόστεγο", συνιστά η ειδικός Ina της BUTLERS.

# 4 Rattan

Ελαφρύ, σταθερό, ανθεκτικό και βιώσιμο: με αυτές τις ιδιότητες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το rattan είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές υλικό από το οποίο κατασκευάζονται πλεκτά έπιπλα και καλάθια. Το γρήγορα αναπτυσσόμενο φυσικό προϊόν προέρχεται από τον φοίνικα Rotang της Ανατολικής Ασίας. Rattan είναι η ονομασία που δίνεται στον εξωτερικό φλοιό του ξυλώδους φυτού. Παραδοσιακά, το rattan χρησιμοποιείται για την κατασκευή καθισμάτων για καρέκλες και πολυθρόνες. Συναντάμε επίσης το rattan ως πάνελ πόρτας για ντουλάπια και ως επένδυση για συρταριέρες. Η λεγόμενη Βιεννέζικη ψάθα είναι ιδιαίτερα γνωστή: Mια τέχνη ύφανσης αιώνων, γνωστή για το χαρακτηριστικό, κλασικό μοτίβο των έξι κλώνων λυγαριάς που υφαίνονται μεταξύ τους.

Η τάση που περιέχει μπουκέτα από αποξηραμένα λουλούδια, χόρτα και κλαδιά επέστρεψε. Τα πράσινα φυτά δημιουργούν ένα ευχάριστο εσωτερικό κλίμα και καλή διάθεση.

# 5 Πράσινα φυτά + αποξηραμένα λουλούδια

Η χρωματική παλέτα του Natural Living περιορίζεται σε ανοιχτές γήινες αποχρώσεις λευκού και γκρι ενώ τα πράσινα φυτά προσφέρουν τις μοναδικές πινελιές χρώματος. Με το φρέσκο, καταπράσινο χρώμα τους, φέρνουν πολλή ζωντάνια στους τέσσερις τοίχους σας και συμβάλλουν σε ένα καλό, φυσικό εσωτερικό κλίμα. Για τους οπαδούς του Natural Living, τα πράσινα φυτά είναι επομένως απολύτως απαραίτητα!

Εκτός από τα φυτά και τα αποξηραμένα λουλούδια, τα διακοσμητικά χόρτα και τα κλαδιά εναρμονίζονται επίσης με την τάση Natural Living. Είτε πρόκειται για μεμονωμένα κλαδιά είτε για ένα πλούσιο μπουκέτο, τα αποξηραμένα λουλούδια υπογραμμίζουν τη φυσική ατμόσφαιρα διαβίωσης και αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο μακράς διάρκειας πάνω σε ένα έπιπλο.

# 6 Επιτραπέζια σκεύη

Σκεύη με οργανικά σχήματα, χειροποίητα ή απλά με χειροποίητη εμφάνιση, γυαλιστερό φινίρισμα, ανομοιομορφίες στην αφή και μικρές ατέλειες: τα επιτραπέζια σκεύη που ήταν στη μόδα τις δεκαετίες του '70 και του '80 είναι τώρα ξανά στη μόδα και αποδεικνύουν ότι η τάση Natural Living είναι διαθέσιμη και για το τραπέζι!