JAPANDI: Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Έμπνευση από δύο διαφορετικούς κόσμους: Το Japandi συνδυάζει την απλή αισθητική του ιαπωνικού εσωτερικού σχεδιασμού και την άνεση της σκανδιναβικής διαβίωσης.

ΟΤΑΝ ΤΟ HYGGE ΚΑΙ ΤΟ ZEN ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ

Το ενδιαφέρον στο χώρο του design είναι ότι όλα είναι πιθανά. Μπορεί ο μακρινός Βορράς και η Άπω Ανατολή να έρθουν ξαφνικά πολύ κοντά παρά την απόσταση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη νέα τάση στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου για την οποία όλοι μιλούν αυτή τη στιγμή: Japandi.

Αυτό το στυλ συνδυάζει τα καλύτερα και από τις δύο κουλτούρες. Την άνεση του Scandinavian chic και την απλή αισθητική του ιαπωνικού εσωτερικού σχεδιασμού. Συμπληρώνονται τέλεια και δείχνουν ότι έχουν περισσότερα κοινά από όσα φαίνονται στο μάτι. Η ομάδα του blog των BUTLERS θα σας πει ποια είναι τα βασικά στοιχεία αυτού του νέου στυλ και πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το Japandi στο σπίτι, για παράδειγμα στο στρωμένο τραπέζι.

JAPANDI: ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Η έκρηξη στο σκανδιναβικό design είναι αδιάκοπη και είναι δύσκολο να θυμηθείς την εποχή χωρίς hygge στον δικό σου προσωπικό χώρο. Ώρα να δώσετε στο αγαπημένο στυλ όλων των εποχών μια φρέσκια εμφάνιση. Το Japandi (μερικές φορές αναφέρεται ως Scandenese ή Japanordic) είναι μια μοντέρνα εκδοχή του Scandi chic και είναι μια συγχώνευση των προαναφερθέντων και της μινιμαλιστικής αισθητικής του ιαπωνικού σχεδιασμού.

Γνωρίστε το νέο στυλ... ακόμα κι αν σας φαίνεται αστείος συνδυασμός! Το Japandi δεν είναι σε καμία περίπτωση αστείο. Μάλλον, είναι μια όμορφη συνάντηση δύο ζωντανών κόσμων που συγχωνεύονται σε ένα αρμονικό σύνολο. Η σκανδιναβική απλότητα και η ήρεμη, ζεστή ατμόσφαιρα, που αναφέρεται ως «hygge», συναντούν την κομψότητα, την αρμονία και την αφαιρετικότητα της Άπω Ανατολής.

Επιπλέον, η τάση Japandi αποδεικνύει ότι οι δύο τρόποι ζωής έχουν κάτι κοινό. Για παράδειγμα, και οι δύο εκτιμούν τη χρήση φυσικών και βιώσιμων υλικών, εκτιμούν την υψηλή ποιότητα και τη λειτουργικότητα, τα ουδέτερα χρώματα και σέβονται τη δεξιοτεχνία. Ωστόσο, το Japandi δεν είναι απλώς μια μεταφορά και των δύο εσωτερικών στυλ, αλλά ένα εντελώς νέο στυλ με πολύ ατομικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, κάτι που έχει αποδειχθεί στη Σκανδιναβική και Ιαπωνική σχεδίαση εφαρμόζεται επίσης με συνέπεια στο Japandi. Για παράδειγμα, από τα ευρήματα των ιαπωνικών διδασκαλιών του Φενγκ Σούι (αρμονικός σχεδιασμός σπιτιού), διαπιστώθηκε ότι νιώθεις άνετα στο σπίτι μόνο όταν η ενέργεια (Τσι) μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Less is more! Ο μινιμαλισμός είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Japandi, το οποίο βασίζεται επίσης στην ιαπωνική αρχή kanso της διαύγειας.

 

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ JAPANDI

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Japandi είναι ένα απλό και μινιμαλιστικό εσωτερικό. Τα έπιπλα και τα αξεσουάρ έχουν υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και απλότητας και χρησιμοποιούνται με αφαιρετικό τρόπο. Αυτή η προσέγγιση είναι εμπνευσμένη από την ιαπωνική αρχή του kanso (διαύγεια), η οποία αντιτίθεται στο χάος και τη συνεχή συσσώρευση υλικών πραγμάτων. Ο minimal εσωτερικός χώρος συμπληρώνεται από μερικά statement κομμάτια με μοναδικό χαρακτήρα, όπως ένα οικογενειακό κειμήλιο με πατίνα.

Επιπλέον, το Japandi λέει «Θάρρος στο να αφήσεις κενά». Ένας κενός χώρος (που ονομάζεται "ma" στα Ιαπωνικά) είναι ένα δημοφιλές θέαμα επειδή αποκαλύπτει τα αληθινά σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.

Για να μπορέσει η νέα τάση διαβίωσης να μεταφερθεί στο σπίτι σας, είναι καλό να προσέξετε τα εξής:

  • Δώστε προσοχή σε καθαρά σχήματα και γραμμικά σχέδια
  • Δώστε αξία σε μια λειτουργική, minimal κατασκευή
  • Διασφαλίστε την τάξη και το κενό στα δωμάτια
  • Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά και συνδυάστε τα (Σκανδιναβικά: ανοιχτόχρωμο ξύλο, Ιαπωνικά: σκούρο ξύλο, μπαμπού, ραττάν, χαρτί, πέτρα) και υφάσματα υψηλής ποιότητας (π.χ. οργανικό βαμβάκι, λινό)
  • Χρησιμοποιήστε απλές, ζεστές και φυσικές υφές
  • Χρησιμοποιήστε ουδέτερα χρώματα (Σκανδιναβικά: ανοιχτοί τόνοι έναντι Ιαπωνικών: ήσυχες γήινες αποχρώσεις, μαύρο, κόκκινο)
  • Συνδυάστε τον κόσμο των ουδέτερων χρωμάτων με χρώματα υψηλής αντίθεσης, π.χ. Β. Μαύρο, έντονο μπλε, έντονο ροζ κ.λπ. ως οπτικά highlights
  • Δημιουργήστε μια αίσθηση εξωτερικού χώρου σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας πράσινα φυτά (μπονσάι, μπαμπού, ...).
  • Less is more: να είστε φειδωλοί με τη διακόσμηση
  • Διακοσμήστε με ατομικά αξεσουάρ που έχουν πατίνα και χαρακτήρα (βλ. wabi-sabi «Η ομορφιά βρίσκεται στην ατέλεια»)

Επενδύστε στην αξία του χειροποίητου, π.χ. χειροποίητα σερβίτσια

Ασύμμετρα, οργανικά σχήματα, χειροποίητη εμφάνιση και απλές, γήινες αποχρώσεις.

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΙΚΟ JAPANDI ΣΤΥΛ

Εκτός από το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο, μπορείτε να διακοσμήσετε και την τραπεζαρία σε στυλ Japandi. Φυσικά, πάνω και πέρα από όλα είναι η minimal χρήση διακοσμητικών στοιχείων και απλών επίπλων. Αντί για τραπεζομάντιλο, μπορείτε να στρώσετε απευθείας στο γυμνό ξύλινο τραπέζι ή σε διακριτικά σουπλά από φυσικά υλικά με χοντρή δομή, όπως seagrass. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσετε τραπεζομάντιλο ή runner, δώστε προσοχή να είναι από φυσικό υλικό. Τα τραπεζομάντηλα και οι πετσέτες φαγητού, μπορούν να είναι είτε σε απαλά χρώματα είτε σε λίγο πιο έντονα, για να δώσουν μια δυναμική νότα.

Χειροποίητο: Η επαναλαμβανόμενη βύθιση κάνει κάθε σκεύος μοναδικό.

Το highlight του τραπεζιού είναι σίγουρα τα σερβίτσια. Για ένα τέλειο τραπέζι Japandi, το σερβίτσιο θα πρέπει να έχει μια χειροποίητη εμφάνιση. Ασύμμετρα και οργανικά σχήματα, αισθητική, απλή χρωματική σύνθεση και μικρές ατέλειες στη δομή. Σχέδια σε πιατικά αυτού του τύπου ταιριάζουν τέλεια σε μια τραπεζαρία με την εμφάνιση Japandi.

Όσον αφορά τη διακόσμηση, θα πρέπει να περιοριστείτε σε μεμονωμένα αξεσουάρ. Ένα δομημένο βάζο στο οποίο τοποθετείτε ένα λεπτό κλαδί (π.χ. άνθη κερασιάς ή ξερό γρασίδι) ή κηροπήγια με μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε για να μεταφέρετε την αίσθηση Japandi στο σπίτι σας.